Halász Béla blogja

Halász Béla blogja

Elnökjelöltek esélyei és egy kicsit több

2014. március 13. - Halász Béla

Véget ért az elnökjelölti kampány, mától kampánycsend. Nézzük akkor meg mi várható szombaton, elemezzünk egy kicsit, ki mit csinált jól és mit csinált rosszul.

A kampány botrány nélkül, mondhatnám azt is szép csendben lezajlott. Ami minket, magyarokat érint, két dologról kell beszélnünk. Az egyik Bárdos Gyula jelöltsége, a másik pedig a Híd párt támogatottja Pavol Hrušovský. Az MKP meglépte azt, amit meg kellett volna lépnie már régen, magyar jelöltet indított Bárdos Gyula személyében. Úgy gondolom, Bárdos Gyula, /az első számú jelölt Bauer Edit mellett, aki végül nem vállalta a felkérést/, a legjobb, amit az MKP megléphetett. Személye igen is sok embert megszólíthat, magyart, szlovákot egyaránt. De ami ennél is fontosabb a magyar témák, problémáink, teret nyertek a szlovák médiában is, Bárdos Gyula összes szereplésének csak pozitív visszhangja volt. Az MKP azt próbálta kommunikálni, hogy Bárdos minden szlovákiai magyar jelöltje, és akár a második fordulóba is bekerülhet. Ez azért valljuk be egy kicsit álom kategória, mert sajnos nem így van. Bárdos Gyula ezzel a jelöltséggel, bármi is lesz az eredménye, csak nyerhet. Az MKP esetében azonban nem így van. Egyetlen kockázat van a párt számára, mégpedig ha Bárdos kevesebb, mint 5 százalékot kap, mert akkor semmi sem változott, a tábort nem sikerült gyarapítani. Azonban minden más esetben az MKP, mint győztes fog kijönni a történetből. Ebben bíznak, ezért csinálták végig az egész kampányt.

A Híd lehet a legnagyobb vesztese ennek a választásnak. Azzal, hogy nem indították el Bugár Bélát, aki a felmérések szerint rendre a 3. legnépszerűbb szlovákiai politikusként szerepel, szerintem nagy hibát követtek el. Megértem, hogy közös jelöltet szerettek volna indítani a Népi Platformmal, de Hrušovský sose volt és sose lesz integráló személyiség. Személyének támogatásával mind a Népi Platform, mind a Híd nagy hibát követett el. A Hídnak meg volt esélye, hogy kihátráljon Hrušovský mellől, amikor a KDH lepaktált a Smerrel, de nem tette. Újabb nagy hiba. Hrušovský kampánya pedig valljuk be, nagyon gyengécskére sikerült. Véleményem szerint vasárnap a Híd vezetőségének lesz mit elemeznie az eredmények láttán.

Összefoglalva, szombaton sok minden megváltozhat, sok minden eldől a jövővel kapcsolatosan. Ha az MKP sikert arat, Bárdos 5 százalék felett teljesít majd, Hrušovský pedig 10 százalék alatt marad, 2016-ban a parlamenti választásokon megváltozhat a trend, és nem a Híd, hanem az MKP lesz parlamenti párt. És mindez, nem annak lesz köszönhető, hogy az MKP annyira ügyes, hanem hogy a Híd ennyire átgondolatlan, stratégiailag elhibázott döntéseket hoz. Aki pedig nem tanul a hibákból, az eleve bukásra van ítélve. Ez mindkét pártra igaz, csak úgy néz ki, az egyik már tanulgat. Érdekes szombatnak nézünk elébe.

Az elnökválasztás legfontosabb kérdése azonban, az, hogy ki kerül a második fordulóba. Bár szerintem ez már eldőlt. Robert Fico és Andrej Kiska jut majd tovább. A kérdés csak az Kiska milyen közel tud majd maradni Robert Ficohoz képest. Ha a különbség 10-12 százalék között lesz, Kiskának lesz esélye, arra hogy a második fordulóban legyőzze Robert Ficot. Fontos lesz, mennyire tudja majd maga mellé állítani Kňažko, Procházka szavazóit, és a magyar szavazókat. Ha ez sikerül neki, akkor 2 hét múlva lesz izgulni való bőven mindenkinek.

Amit pedig mi polgárok meg tudunk tenni az az, hogy szombaton, azaz Március 15.-én elmegyünk szavazni és választunk egy jó jelöltet magunknak.

imageselnok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://halaszbela.blog.hu/api/trackback/id/tr535858524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása