Halász Béla blogja

Halász Béla blogja

A Híd székházában jártam, de minek!

Bejegyzés alcíme...

2013. január 30. - Halász Béla

Hétfőn a Szlovákia Magyarok Kerekasztalát képviselve volt szerencsém egy megbeszélésen részt venni a Híd párttal. Hogy ez szerencse volt e vagy sem, az írás végén kiderül.  Négyen képviseltük a Kerekasztalt Tokár Géza, Orosz Örs, Király Zsolt és jómagam. Hogy miért mi négyen? Nagyon egyszerű dolog, a Kerekasztal annyira demokratikus egy intézmény, hogy azok képviselhették a Kerekasztalt, akik a leggyorsabban reagáltak a felhívásra. Természetesen Tokár Géza kivétel, mert hát ő a „Főnök” vagy micsoda. Nos, amit tudni kell: A Híd párt hívta a Kerekasztalt, azzal, hogy a megyei választásokról akarnak beszélni. Ennyit mondtak semmi többet. Hogy konkrétan miről, azt csak sejtettük, nem volt nehéz kitalálni, valószínűleg majd felajánlanak a Kerekasztalnak is helyeket a listájukon. S bár előre tudtuk, hogy ez nem lehetséges, azért eleget tettünk a meghívásnak, mivel ez így illik! A találkozó helyszíne Pozsony volt, a Híd párt székháza, délelőtt 11 óra. A srácokkal úgy beszéltük meg, hogy fél órával a találkozó előtt az egyik közeli étteremben még megbeszéljük a stratégiát. A stratégia nagyon egyszerű volt, illedelmesen megköszönjük a meghívást, ha tényleg a listájukon való indulást ajánlják fel, akkor illedelmesen elutasítsuk abból az okból, hogy a Kerekasztal nem politizál, de természetesen annyit megtehetünk, hogy a legközelebbi koordinációs bizottságon ezt elmondjuk a tagszervezeteknek, és véleményt formálhatnak róla. Zsolti még megkérte Gézát, hogy ha ebből sajtóhír lesz, akkor mindenképpen egyeztessen a Híddal, hogy nehogy valami olyan hír menjen a sajtóba, ami féligazságokat tartalmaz, mert veszélyes helyzet állhat elő. Ebben megegyeztünk, és indultunk a megbeszélésre.

A Híd részéről Bugár Béla elnök és Solymos László alelnök várt minket. Ez mindenképpen jelezte, hogy komolyan vesznek minket. Ezt akkor pozitív dolognak tartottam. A megbeszélésen az hangzott el, amire számítottunk, felajánlották a listán való indulást, mivel úgy néz ki, az MKP-val nem tudnak megegyezni, mivel nincs rá akarat az MKP-ban. Ők a megyei koalíciót javasolják, az MKP csak járások szintjén akar tárgyalni, és a legfontosabb járásokban, mint a komáromi, érsekújvári, szerdahelyi nincs esély a megegyezésre, pedig most nagyot lehetne dobbantani. Ezért gondoltak a civilikre, ránk is. Bugár Béla elmondta azt is, hogy bár az MKP Országos Tanácsa is kiadott egy nyilatkozatot, hogy civilek is indulhatnak az MKP listáin, szóval ez nem új dolog, de a Híd is úgy gondolja, hogy ezt a lehetőséget se szabad kizárniuk. Mi elmondtuk az álláspontunkat, amit már a fentiekben leírtam, és hozzátettük a Kerekasztal támogatja azt, hogy minél erősebb magyar képviselet legyen a megyei testületekben, de ennek elérése a pártok feladta. Beszéltünk még egy kicsit Nyitra megyéről, mivel én is megyei képviselő vagyok, van egy kis fogalmam arról, hogy folynak ezek a dolgok. Elmondtam, hogy nem az a fontos, hogy hány magyar ül a testületben, hanem az, hogy tudnak e döntésekre hatni vagy sem, mivel a magyar embereknek konkrét, látható eredményekre van szükségük, és ez csak asszisztálás mellett nem megy.

Szóba került még a vasúti kétnyelvűség témája, ahol Bugár Béla biztosított minket, hogy hatni fog a hidas polgármesterekre, hogy cselekedjenek és a Kerekasztal levele alapján érjék el, hogy a településeken kétnyelvűek legyenek a vasúti feliratok. Bár elmondta, nagyon nehéz néha hatni ezekre az emberekre, mivel sajnos, nem ezt tartják a legfontosabbnak.

Ebben igazat adok neki, valljuk be, ez nem csak a hidas polgármestereknél van így.  Ezek után mindenki megitta a teáját, kávéját és elköszöntünk. Annyiban maradtunk, hogy a koordinációs bizottság után Géza jelentkezik és elmondja, hogyan reagáltak a tagok az ajánlatra.

Én kellemesen csalódva indultam egy másik találkozóra és kb. 5 körül értem haza. A hírportálokon pedig látom, hogy fent van a hír, és hát elolvasva azt, nagyon meglepődtem és mérgesen néztem magam elé. Hogyan történhetett ez? Egyetlen hibát követtünk el, Géza elfelejtett egyeztetni a sajtóanyaggal kapcsolatosan, ezt a Híd kihasználva a saját szájíze szerint tálalta a találkozón elhangzottakat. Utána ugyan kikerültek a cáfolatok, de addigra a hír már bejárta a világhálót.

Hogy mi ebből a tanulság: Politikában, olyan, hogy bizalom nem létezik!

Halász Béla

A bejegyzés trackback címe:

https://halaszbela.blog.hu/api/trackback/id/tr715021759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása